KEM SMART SOLAT 2017

KEM SMART SOLAT 2017
KEM SMART SOLAT

AKTIVITI KAMI JUGA BOLEH DILAYARI MELALUI FACEBOOK - WARGA TAMAN UTAMA


Sabtu, Julai 11, 2015

** KEMBARA RAMADHAN 1436H / 2015 **


Pada 4 Julai 2015, sekali lagi KRT Taman Utama menyertai program Kembara Ramadhan anjuran NGO WargaKilang menjelajah Daerah Sik dan Baling bagi menyampaikan sumbangan kepada fakir miskin yang telah dikenalpasti  dibeberapa buah kampong.

KRT Taman Utama diketuai oleh Pengerusi dan 4 orang AJK iaitu En. Mohd Fadzil Ibrahim, En. Abdul Rashid b. Abd Rahman, En. Abd Halim b. Ahmad dan En. Che Daud b. Hashim yang sudi menggunakan kenderaan pacuan 4 rodanya bagi membawa barang sumbangan. Turut menyertai ialah 2 orang pelajar MSU Kuala Lumpur iaitu adik Fadzli dan adik Amin.

Sebanyak RM 3230.00 sumbangan daripada penduduk Taman Utama dan kakitangan Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah telah diterima bagi program kali ini. Sebanyak RM 1217.00 telah digunakan untuk membeli barangan seperti beras, gula, minyak masak dan kopi, manakala selebihnya diberikan wang tunai sama rata kepada 45 buah keluarga yang menerima sumbangan. Turut dibawa ialah pakaian terpakai.

Dengan keadaan kemelesetan ekonomi dan kenaikan harga barang kini, sumbangan ini sedikit sebanyak membantu dan memberi mereka kelegaan dalam membuat persiapan menyambut Hari Raya nanti. Purata penerima adalah berpendapatan bawah paras kemiskinan yang majoriti adalah penoreh getah.

Ramai yang menitis air mata pada hari tersebut, samada penerima mau pun pemberi. Penerima terharu menerima barangan dan wang ringgit apatah lagi dengan harga getah hanya RM2.50 sekilo sekarang diuji pula dengan musim hujan sekarang.

Terima kasih kepada yang memberikan sumbangan dan kerjasama.


Wang tunai yang dibawa.

Selesai memuatkan barangan dalam kereta

Barangan yang dibawa dikumpulkan di perkarangan Masjid Felda Lubuk Merbau dan diagihkan kepada 45 buah keluarga.

AJK KRT Taman Utama.2 pelajar MSUKonvoi 70 buah kenderaan.

Sumbangan susu kepada bayi yang turut berpenyakit,

Barangan yang dibeli.

Membelah kesunyian kampong.

Peserta non Muslim.Kerjasama antara peserta.

Ditengah kebun getahBacaan doa selamat sebelum memulakan perjalanan

Adik Fadzli menyampaikan sumbanganChe Daud Hashim menyampaikan sumbangan wang tunai.Durian dan rambutan yang sedang masak di belakang rumah penerima.En. Moneir, penyelaras program bersama pelajar MSUTiada ulasan:

Catat Ulasan

sila tinggalkan ulasan dan pandangan anda disini.

Blog Widget by LinkWithin