KEM SMART SOLAT 2017

KEM SMART SOLAT 2017
KEM SMART SOLAT

AKTIVITI KAMI JUGA BOLEH DILAYARI MELALUI FACEBOOK - WARGA TAMAN UTAMA


Sabtu, Julai 19, 2014

"" KEMBARA RAMADAN 1435H "


 Apabila mati anak Adam itu, maka terputuslah amalannya, kecuali tiga perkara iaitu ilmunya yang bermanafaat, sedekah jariah serta anak soleh yang mendoakan kedua ibubapanya ....

Sabtu, 19 Julai 2014, sekali lagi KRT Taman Utama menyertai NGO WargaKilang menjelajah ke kawasan pendalaman Daerah Baling dalam program "Kembara Ramadhan - Program Amal Jariah, Jalan-jalan Masuk Kampung", untuk menyampaikan bantuan kepada seramai 35 orang fakir miskin yang telah dikenalpasti.

KRT Taman Utama telah menerima sumbangan berupa wang ringgit dan pakaian terpakai untuk disampaikan kepada mereka. Sebanyak 35 bungkusan barangan keperluan dapur telah dibeli dan diisi ke dalam bungkusan yang mengandungi beras pulut, gula, tepung, kopi dan rempah ratus serta 35 keping sampul duit raya yang bernilai RM10.00 setiap satu.

Sumbangan wang ringgit dan pakaian terpakai diterima daripada penduduk Taman Utama dan kakitangan Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah, tempat Pengerusi KRT Taman Utama bertugas.

Tiga orang AJK telah menyertai Kembara Ramadan 1435H kali ini yang diketuai oleh Pengerusi serta En. Mohd Fadzil Ibrahim dan En. Che Daud Hashim yang sudi menggunakan kenderaan beliau untuk membawa barangan.

Kami bertolak pada jam 7.00 pagi dan tiba pada jam 8.30 pagi di Masjid Ubudiah, Kuala Pegang, Baling, iaitu tempat berkumpul para peserta yang menyertai konvoi bersama 50 buah kenderaan mereka.

Di perkarangan masjid inilah para peserta dari pelbagai sektor pekerjaan, orang perseorangan serta NGO seperti KRT Taman Utama berkumpul dengan membawa barangan asas atau keperluan sesebuah rumahtangga. Barangan ini akan diagihkan kepada 35 set iaitu 35 buah rumah atau penerima. Peserta saling bantu membantu menyusun barangan dan bertukar-tukar salam perkenalan antara satu sama lain.

Ada dikalangan mereka datang bersama keluarga. Ada yang datang dari jauh seperti Kuala Lumpur, Perak dan Pulau Pinang. Program tidak melibatkan kepada pertubuhan politik atau pertubuhan lain. Hanya secara sukarela dan ikhlas semata-mata.

Pada jam 10.00 pagi semua kenderaan mulai bertolak secara konvoi yang diawasi oleh 10 orang marshall menjelajah ke kampung-kampung yang telah dikenalpasti iaitu Kg. Sungai Tembak, Parit Panjang, Kg. Asam Jawa, Kg. Bukit Hijau, Kg. Charuk Kapas, Kg. Hangus, Kg. Pak Bong dan Kg. Bendang Becah.

Penerima sumbangan adalah mereka yang berpendapatan tidak tetap dan memperolehi pendapatan dibawah paras kemiskinan iaitu sekitar RM500.00 sahaja sebulan serta mempunyai anak dan tanggongan yang ramai.

Program berakhir pada jam 4.00 petang. Semoga derma dan amal jariah dibulan Ramadan ini mendapat ganjaran daripada ALLAH.

Set barangan dan pakaian terpakai yang dibawa.

Mohd Fadzil dan Che Daud menurunkan barangan yang dibawa.

Barangan yang dibawa oleh peserta dilonggok dan diagihkan kepada 35 set untuk 35 buah keluarga. Dianggarkan setiap penerima menerima barangan bernilai RM 800.00 tidak termasuk wang ringgit berupa wang zakat, wang fidyah dan zakat fitrah  yang diserahkan secara terus kepada penerima.

Beras adalah antara barangan yang paling banyak dibawa oleh peserta.

Pengerusi KRT Taman Utama turut membantu mengagihkan barangan.Bacaan doa sebelum memulakan perjalanan masuk kampung.

Mohd Fadzil dan Che Daud melihat barangan yang bakal disampaikan.

Peserta saling bantu membantu memuat naik dan turun barang ke dalam kenderaan.

Barangan untuk 3 buah keluarga yang diisi ke dalam kenderaan Che Daud.

Rumah penerima pertama.

Suasana dihalaman rumah penerima pertama.

Pengerusi KRT Taman Utama diberi penghormatan sebagai penyampai pertama kepada penerima.Salah seorang penerima bersama keluarganya.Suasana di sebuah lokasi tempat pengagiham pakaian terpakai.

Dapur kayu yang masih digunakan oleh salah seorang penerima.

Disuatu lokasi, kami dihiburkan dengan persembahan gendang peribumi oleh penghuni sebuah rumah. Semua anaknya berkebolehan bermain alat muzik tradisional ini.


Pengerusi KRT Taman Utama menunjukan bakat bermain gendang.

Pengerusi bersama orang kuat WargaKilang, En. Monier.

Dalam perjalanan pergi kami menemui bas yang terbabas berhampiran plaza tol Gurun.

Dalam perjalanan pulang pula kami menemui kemalangan berhampiran Taman Utama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila tinggalkan ulasan dan pandangan anda disini.

Blog Widget by LinkWithin